NIJMEGEN VAN BINNENUIT (1) | COLUMN

Uitkijken op rivier de waal in Nijmegen
stadsgeheimen logo

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen, moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik op verzoek van Uitjesbureau daarom wekelijks kriskras door Nederland om onze steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen en te delen. Reis met me mee! 

Nijmegen als oudste stad van Nederland

(21-8-2023) Het is augustus en buiten regent het pijpenstelen. Dat doet het in het hele land, dus ook in Nijmegen, zo zie ik op de weersvoorspelling. En dat zal de rest van de week en een groot deel van de week daarop ook zo blijven. Dan kan ik dus net zo goed vandaag afreizen. De beroemde Vierdaagse van Nijmegen en de al even beroemde feesten die daar mee gepaard gaan, zijn enkele weken afgelopen. ‘’Niks te doen hier, blijf lekker thuis, iedereen heeft zijn kruit verschoten’’, adviseert een bevriende Nijmegenaar mij. Onder het motto niet ‘nuilen’ (Nijmeegs voor klagen) en een stoer ‘ik ben toch niet van suiker’ sla ik zijn advies in de regen en de wind, stop een paraplu in mijn tas en stap in de trein naar de Keizer Karelstad.

Het is rustig rond het Centraal Station. Nijmegen mag dan wel een echte studentenstad zijn, maar in de zomervakantie is daar weinig van terug te zien. Die hebben zomers waarschijnlijk een functie elders. Hier lopen ze in elk geval niet. Denkend aan Nijmegen denk ik vaak gelijk aan het door ras- Nijmegenaar Frank Boeijen bezongen Kronenburgpark. Het park ligt vlak bij het station, het is droog en het zonnetje laat zich zelfs af en toe zien, dus een mooie start van mijn ontdekkingstocht door Nijmegen.

kronenburgpark

Nijmegenaren gaan er, ondanks protesten uit Maastricht, bijzonder prat op dat hun stad de oudste stad van Nederland is. Nijmegen koestert zijn lange historie met zorg. Zo zie je in Kronenburgerpark resten van de Middeleeuwse stadsmuren en de Kruittoren, gebouwd in 1425- 1426, staat als officieel monument nog fier overeind. De naam zegt het al, in de Kruittoren werd vroeger het buskruit opgeslagen. Dus voor de mensen die hun kruit hebben verschoten tijdens de Vierdaagsefeesten: ga eens kijken, misschien ligt er nog wat!

Nijmegen als oudste winkelstraat

Na een fijne wandeling door het park loop ik, het liedje van Frank Boeijen neuriënd, via de Parkweg, de Lange Hezelstraat in. Ook daarin is Nijmegen de oudste: het is de oudste winkelstraat van Nederland. Althans, dat claimen de Nijmegenaren vooral zelf. De straat bestaat dan weliswaar al sinds het begin van de veertiende eeuw, maar het is pas sinds 1880 een winkelstraat en toen waren er nog niet eens veel winkels, maar vooral woonhuizen. Het grote winkelaanbod kwam pas in het begin van de twintigste eeuw. Die titel van oudste winkelstraat is dus op z’n minst arbitrair te noemen, maar laten we ‘genuil’ van de Nijmegenaren voorkomen en ze het voordeel van de twijfel geven. De Lange Hezelstraat loopt over in de Stikke Hezelstraat en die komt weer uit op de Grote Markt alwaar je oog in oog staat met het standbeeld van Mariken van Nimwegen.

Nijmege als oudste Winkelstraat

Het verhaal van Mariken van Nimwegen

Het verhaal over Mariken van Nimwegen (ze heeft nooit echt bestaan) is een verhaal over verleiding, zonde en vergeving. Mariken is een jonge vrouw uit de omgeving van Nijmegen die zeven jaar in zonde leeft met de duivel. Zij krijgt uiteindelijk spijt en doet boete. Ze verblijft een kwarteeuw lang in een klooster in Maastricht, geketend aan ijzeren ringen rond haar hals en polsen. Niet lang nadat die ringen eindelijk van haar afvallen, sterft zij. Het verhaal is onlosmakelijk met de stad verbonden.
Elke Nijmegenaar kent het verhaal.

Marikenbeeld

Nijmeegse lekkernij

Een Nijmeegse lekkernij is Marikenbrood. Dat is een rozijnenbrood gevuld met banketbakkersroom, mandarijntjes en kaneelsuiker. Laat je door een trotse Nijmegenaar niet wijsmaken dat het een eeuwenoude traditie is of dat hun betovergrootmoeder van 103 het als kind al at: Marikenbrood is pas in 1980 door een Nijmeegse bakker bedacht en is tegenwoordig hét cadeauartikel van Nijmegen. En het is ontzettend lekker, zo ontdek ik later op de dag!

marikenbrood nijmegen

Nijmegen is mooi, interessant en vol verhalen. In het volgende deel van mijn verslag verhaal ik onder andere over de bijzondere relatie tussen Nijmegen en de Waal. En over de Waal gesproken: waarom noemen ze Nijmegen eigenlijk Havana aan de Waal? Door een toevalligheid kwam ik daar meer over te weten.

Lees deel 2 van mijn ontdekkingstocht!

Geïnspireerd geraakt door Nijmegen? Maak van je bedrijfsfeest of personeelsuitje een onvergetelijke ervaring in deze prachtige stad!

Nijmeegse Marikenbrood
8.4
Reviews 507 beoordelingen klanten vertellen