NIJMEGEN VAN BINNENUIT (2) | COLUMN

De binnenstad Nijmegen
stadsgeheimen logo

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen, moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik op verzoek van Uitjesbureau daarom wekelijks kriskras door Nederland om onze steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen en te delen. Reis met me mee!

De Benedenstad van Nijmegen

(28-8-2023) Nadat ik in deel 1 van mijn ontdekkingstocht Mariken van Nimwegen op de Grote Markt heb uitgezwaaid, loop ik via de Grote Markt naar de Benedenstad van Nijmegen. Jawel, Nijmegen hoort in het rijtje Lissabon, Luxemburg Stad en Zagreb als het gaat om het hebben van een benedenstad. Via de Grotestraat daal ik af richting de Waalkade en daar zie ik de beroemde Waalbrug. Ik wandel daar een stuk en kom bij een trap terecht die mij naar de Valkhofheuvel leidt. De Valkhofheuvel werd al voor onze jaartelling bewoond. Eerst stichtten de Bataven er hun regionale regeringscentrum, later kwamen de Romeinen en toen dat Rijk rond het jaar 400 uiteenviel kwam de Karologische dynastie aan de macht waarvan Keizer Karel de Grote de bekendste heerser was. Vandaar dat Nijmegen de Keizer Karelstad wordt genoemd.

Ik bezoek de Sint Nicolaaskapel die op de heuvel staat, gebouwd in ongeveer het jaar 1000. Je kunt het gratis bezoeken, maquettes zien van hoe de omgeving met burcht en de omgeving er vroeger uitzag en een vriendelijke dame voorziet je graag van Nijmeegse geschiedenisles. Verder zie je op de heuvel nog resten van de oude Barbarossa-ruïne uit de twaalfde eeuw.

Verleden en natuur aan de waal

Ik daal weer even een stukje naar beneden af, want aan de voet van de Valkhofheuvel bevindt zich museum de Bastei. Daar kom je alles te weten over de relatie tussen Nijmegen en haar inwoners en de Waal en het leven in en om de rivier. In de ondergrondse gangen raak je het verleden letterlijk aan. Er staan nog unieke Romeinse muurresten uit de derde en vierde eeuw en overblijfselen van middeleeuwse stadskastelen en van de Bastei (de verdedigingsmuur) en via een interactieve route word je rondgeleid. Verderop in het museum vertellen de flora en de fauna het verhaal van het leven in en rond de rivier in het heden en uit het verleden. Topstuk is de mammoetschedel van Bergharen.
De bastei nijmeegse column

Het Verborgen Erfgoed van Nijmegen

Na een lunch in het restaurant van het museum (helemaal bovenin heb je een prachtig uitzicht op de Waal) stap ik van de oudheid weer het Nijmeegse heden in. Via de Grotestraat loop ik weer terug het centrum in en dan valt bij nummer 33 ineens mijn oog op een plaquette aan de gevel. Hier stond vroeger het ouderlijk huis van de moeder van Karl Marx! Marx was de grondlegger van de arbeidersbeweging en een zeer centrale figuur in de geschiedenis van socialisme en communisme. Nijmegen staat tot op de dag van vandaag bekend als een rood bolwerk. Zou de geest van Karl Marx hier nog ronddwalen? Hij heeft er zelf in elk geval weleens rondgedwaald, zo leerde wat online speurwerk mij. Maar dat Ma Marx een geboren en getogen Nijmeegse was, wist ik dus niet, ik liep er toevallig langs. Als ik via een andere straat had gelopen had ik het nu nog niet geweten.
plaquette-Karl-Marx Nijmegen

Van Karl Marx tot 'De Grote Broek

Wat ik wel wist is dat Nijmegen een lange linkse krakersgeschiedenis heeft, wat natuurlijk met mijn toevallige nieuwe informatie extra interessant is om de correlatie daarin te vinden. Dus nu ik toch in ‘Havana aan de Waal’ ben, zoals Nijmegen weleens wordt genoemd: laten we daar eens op bezoek gaan! Kom maar op met die mooie verhalen!
Waalbrug Nijmegen

Maar helaas, ‘De Onderbroek’ en ‘De Klinker’ die tezamen het sociaal cultureel centrum ‘De Grote Broek’ vormen zijn helaas pas een stuk later op de dag geopend, als ik allang weer weg ben, dus onverrichter zake doch zonder te nuilen, loop ik weer richting de Grotestraat. Want behalve op die plaquette van Moeder Marx was mijn oog ook gevallen op een prettig café, het heet dan ook Le Café. Net uit de drukte van de Grote Markt die inmiddels toch aardig vol begint te lopen. Na een kleine versnapering keer ik weer huiswaarts en ik neem Mariken van Nimwegen mee onder mijn arm, althans: het Marikenbrood dan.

Lees deel 1 van mijn Amsterdamse ontdekkingstocht!

Geïnspireerd geraakt door Nijmegen? Maak van je dinerspel of teamuitje een onvergetelijke ervaring in deze adembenemende stad!

De Waalbrug in Nijmegen
8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen